Ръст на цената на свинското, най-голям е скокът в Габрово и Велико Търново

13:48, 16 яну 20 25 1229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избухването на африканската чума по свинете в Азия оказва силно влияние на пазарите на месо у нас – както на едро, така и на дребно. Най-засегнати от скока на месото са крайните потребители, които трябва да плащат за свински бут 41% повече, ако са от Габрово или с близо 35% за свински врат, ако пазаруват във Велико Търново, предаде БГЕНС.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) за пазара на свинско месо у нас за 2019 г. средната изкупна цена е 2,82 лв./кг живо тегло. По-чувствително е покачването на средните изкупни цени на угоени прасета в последните 2 месеца на 2019 г.

Кои храни поскъпнаха най-много през декември

Покачването на цената през декември 2019 г. достига до 32,1% спрямо цената през декември 2018 г. Стойностите варират за различните области, като по-слабо изразено е в Благоевград и Кюстендил, например, с 4,9%, докато в Кърджали достига 43,4%.

Данните показва, че при търговията на едро и на дребно със свинско месо също има повишение на средните цени. Увеличението на средногодишните цени на едро и дребно в сравнение с 2018 г. е с между 3,6% и 8,5%.

За декември 2019 г. промяната спрямо година по-рано е между 23,7% и 32,8% за различните разфасовки.

Утвърдиха план за справяне с африканската чума по свинете

Различните видове разфасовки свинско месо на дребно в магазинната мрежа са поскъпнали през декември 2019 г. спрямо декември 2018 г. с 5% в Смолян до близо 41% в Габрово за свинския бут, и от 10,6% в Перник и София до 32,4% във Велико Търново за свински врат.

Изменението в страната е по-бавно на фона на общите промени в пазарната ситуация на Общия европейски пазар. Тенденциите са под влияние на световната конюнктура на пазара със свинско месо. Основен фактор за нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз, а оттам и в България е засиленото търсене от Китай.

Най-големият потребител на свинско месо в световен мащаб е Китай, чието поголовие от свине е засегнато от африканската чума по свинете. В краткосрочен план, значителното увеличение на търсенето на месо в Китай се очаква да доведе до пренасочване на търговията към Китай, особено за свинското месо, но също така и за други видове месо. Това ще продължи да оказва натиск за повишение на цените на свинското месо както на световния, така и на европейския пазар, коментират от Министерство на земеделието и храните.

Лекари от БАБХ ще следят индивидуално за биосигурността във всяка свинеферма

По данни на Европейската комисия, от втората половина на март 2019 г. насам се наблюдава увеличение на средните цени на свинското месо в Европейския съюз. Среднопретеглената изкупна цена на окачествено свинско месо от клас „Е” средно за целия ЕС за ноември 2019 г. е 186,4 евро за 100 кг кланично тегло, което е с 39% по-висока цена спрямо тази от януари 2019 г. Най-голямо увеличение на годишна база се отбеляза в Белгия и Латвия – с близо 66%. През първите десет месеца на 2019 г. общият експорт на свинско месо от ЕС за трети страни нараства със 17,5% спрямо същия период на 2018 г., възлизайки на близо 3,9 млн. тона. Това се дължи основно на ръст в износа за Китай с 63,4%, до 1,8 млн. тона.

Прогнозата на ЕК е тенденцията на покачване на цените да продължи и през 2020 г., като те могат да паднат рязко в зависимост от скоростта на възстановяване на китайското производство и доколко ще нарасне производството в конкуренти на ЕС като САЩ, Бразилия и Канада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама