Захарта ни влияе като наркотиците

20:00, 16 яну 20 / Здраве 25 1020 Шрифт:
Topnovini

Учени доказаха, че захарта действа на мозъка също като наркотиците – променя химията и предизвиква зависимост, съобщи БГНЕС. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Scientific Reports”.

Захарта често е наричана „сладък наркотик”, но доскоро нямаше научни доказателства за подобни твърдения. Няма съмнение, че поради силния си физиологичен ефект захарта е вредна за здравето, но са съществували съмнения дали влияе на мозъка и поведението. Много хора се оплакват, че сладкото ги привлича силно. Заради такива навици често се развиват затлъстяване и захарен диабет.

Датски учени са провели експеримент със свине и са стигнали до извода, че захарта наистина влияе на мозъка като наркотик. В продължение на 12 дни прасетата са получавали 2 литра подсладена със захар вода всеки ден. С помощта на магнинтно-резонанса томография (МРТ) е сравнено състоянието на мозъка на животните преди началото на изследването, в края на първия ден от него и при приключването му.

След само 12 дни прием на захар се наблюдават сериозни изменения в допамина и опиоидната системи на мозъка. Всъщност опиоидната система, която е химически свързана с благополучието и удоволствието, се активира още след първата доза.

Заключението на учените е, че захарта влияе на „системата за възнаграждение” по същия начин, както наркотичните вещества, освобождавайки трансмитерите допамин и опиоиди. Системата за възнаграждение, с която са свързани чувството на удоволствие, щастие и благополучие, може да бъде активизирана и по други начини като секс, общуване или научаване на нещо ново, но изкуствените стимули обикновено действат по-бързо и по-силно.

Ако захарта може да доведе до промяна на системата за възнаграждение на мозъка само за 12 дни, става ясно защо естествените стимули като обучение или социални контакти са оставени на заден план и са заменени със захар или други изкуствени стимулатори на допамин, отбелязват учените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама