ДПС: Правителството може да падне (ОБНОВЕНА)

13:35, 16 яну 20 / Политика 25 3084 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета заради политиките по околната среда и водите. Това стана ясно след среща между партията и левицата, която инициира вота и ще го внесе на 20 януари.

Най- формалната причина е, че сме опозиционна партия, а най- съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони в страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, важна за нас, е че програмата ни се базира на екологичните принципи“, коментира Йордан Цонев от ДПС и определи екополитиката на управляващите като „най- меко казано хаотична". 

Ревизоро притеснен от вота на недоверие

Според ДПС след вота ще стане ясно какви са истинските проблеми в сектора и има ли управляващо мнозинство.

Ако няма мнозинство и всички партии, които се заявяват като опозиционни, гласуват „за“ вота, правителството ще падне“, заяви Цонев. „Ако не падне кабинетът значи има преформулирана коалиция за управление и тя ще стане видна“, изтъкна той. 

За успешен вот на недоверие са нужни гласовете на 121 народни представители. БСП са 79, ДПС 25, "Воля" 12, а независимите- 8.  Ако всички гласуват "за", събират 124 гласа. Математически шанс за падане на кабинета има. 

"Можем да кажем откровено, че правителството е заплаха за живота и здравето на българите", заяви Драгомир Стойнев от БСП. Утре червените ще разговарят с "Воля" и независимите депутати. 

Не е ясна обаче позицията на "Воля". Депутатът Кръстина Таскова подчерта, че БСП трябва да им отговори на редица въпросиКакво очакват от вота на недоверие- да бъде успешен или да бъде неуспешен? Като втора по големина политическа сила имат право да съставят правителство в този мандат- това ли целят и ако е така с кого ще управляват? С ВМРО ли, към които напоследък са доста меки? Отново с ДПС ли, нова тройна коалиция ли подготвят? Имат ли план за решаване на водната криза или действат на принципа „стани да седна“Какъв е истинския мотив на вота на БСП- да затвърдят позицията на един амбициозен лидер пред конгрес и нови вътрешнопартийни избори ли

Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви: „Правителството трябва да продължи работата си. Важно е в кризисна ситуация да има кой да решава проблемите на хората“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама