ДПС: Правителството може да падне (ОБНОВЕНА)

13:35, 16 яну 20 / Политика 25 1858 Биляна Иванова
1
2
3
4
5

ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета заради политиките по околната среда и водите. Това стана ясно след среща между партията и левицата, която инициира вота и ще го внесе на 20 януари.

Най- формалната причина е, че сме опозиционна партия, а най- съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони в страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, важна за нас, е че програмата ни се базира на екологичните принципи“, коментира Йордан Цонев от ДПС и определи екополитиката на управляващите като „най- меко казано хаотична". 

Ревизоро притеснен от вота на недоверие

Според ДПС след вота ще стане ясно какви са истинските проблеми в сектора и има ли управляващо мнозинство.

Ако няма мнозинство и всички партии, които се заявяват като опозиционни, гласуват „за“ вота, правителството ще падне“, заяви Цонев. „Ако не падне кабинетът значи има преформулирана коалиция за управление и тя ще стане видна“, изтъкна той. 

За успешен вот на недоверие са нужни гласовете на 121 народни представители. БСП са 79, ДПС 25, "Воля" 12, а независимите- 8.  Ако всички гласуват "за", събират 124 гласа. Математически шанс за падане на кабинета има. 

"Можем да кажем откровено, че правителството е заплаха за живота и здравето на българите", заяви Драгомир Стойнев от БСП. Утре червените ще разговарят с "Воля" и независимите депутати. 

Не е ясна обаче позицията на "Воля". Депутатът Кръстина Таскова подчерта, че БСП трябва да им отговори на редица въпросиКакво очакват от вота на недоверие- да бъде успешен или да бъде неуспешен? Като втора по големина политическа сила имат право да съставят правителство в този мандат- това ли целят и ако е така с кого ще управляват? С ВМРО ли, към които напоследък са доста меки? Отново с ДПС ли, нова тройна коалиция ли подготвят? Имат ли план за решаване на водната криза или действат на принципа „стани да седна“Какъв е истинския мотив на вота на БСП- да затвърдят позицията на един амбициозен лидер пред конгрес и нови вътрешнопартийни избори ли

Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви: „Правителството трябва да продължи работата си. Важно е в кризисна ситуация да има кой да решава проблемите на хората“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани