Германия плаща над 4 млрд. евро за отказа от въглища

12:40, 16 яну 20 / Свят 25 1175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че операторите на предприятия за въглища ще получат обезщетение за милиарди евро заради планираното спиране на производството на електроенергия с помощта на горивото.

Правителството ще изплати на компаниите, работещи с електроцентрали, които ще бъдат затворени през това десетилетие, общо 4,35 милиарда евро (4,9 милиарда долара) "в рамките на 15 години след спирането", каза Шолц пред репортери в Берлин, като нарече сумата "достъпна", предаде БГНЕС.

Според екоорганизации в Германия плановете на правителството да спре производството и употребата на изкопаеми горива до 2038 година не са достатъчни за опазването на природата.

Произвежданата в глобален план електроенергия от въглища, която се смята за един от основните причинители на климатичните промени, се очаква да спадне с рекордните 3% през тази година. Това е резултат преди всичко от политиката за намаляване на вредните емисии, водена от развитите държави. Китай и Индия, които разчитат много на своите въглищни централи, също са допринесли за този резултат.

Този "исторически" спад ще бъде равен на 300 тераватчаса (TWh), или повече от комбинираното производство на електроенергия от въглища на Германия, Испания и Великобритания миналата година, съобщава сайтът Carbon Brief.

Обратът до голяма степен се дължи на „рекордния спад в развитите страни, включително Германия, ЕС като цяло и Южна Корея“. "Най-голямото намаление се извършва в САЩ, тъй като няколко големи електроцентрали на въглища се затварят", се добавя в анализа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама