Покачващото се морското равнище потопи два индонезийски острова

09:33, 16 яну 20 / Свят 25 294 Topnovini
1

Два необитаеми острова в състава на южната провинция Южна Суматра, са напълно потопени под вода в резултат на покачване на морското равнище поради глобалното затопляне. Това показват данни от местната организация Forum for the Environment, предаде БГНЕС.

"Островите Бете и Гундул в момента са на 1-3 м под морското равнище", заяви ръководителят на тази неправителствена организация Хайрул Собри. "Ако не се предприемат спешни мерки, тогава още четири острова, които са част от тази провинция, са изложени на риск от изчезване", предупреди експертът.

Така остров Бурун вече е на кота нула, Калонг и Салах Намао са на около два метра над повърхността на водата, остров Крамат е на около 3 метра над водата.

Той отбелязва, че Салах Намао все още е обитаван, въпреки факта, че от 90-те години местните жители постепенно започват да напускат острова, включително заради нарастващото морско равнище. Експертът каза отбеляза, че остров Бете, който вече е под вода, преди това е бил национален резерват, признат от ЮНЕСКО.

Индонезия се намира на най-големия в света архипелаг, който включва 18 хиляди острова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани