АПИ: Не се отказваме от проекта за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

09:19, 16 яну 20 / Общество 25 328 Topnovini
1

„Не се отказваме нито от проекта, нито от европейското финансиране на АМ „Струма”. Оттеглянето дава възможността да продължим да работим по проекта още по-усилено и екипно, за да потърсим европейското финансиране. Целта е да отговорим на новите приоритети на новата ЕК и приетия наскоро от нея европейски зелен пакт”, обясни председателят на УС на АПИ Георги Терзийски пред Нова телевизия.

АПИ вчера съобщи, че България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, но продължава да разглежда проекта като приоритетен.

„Оттегляме се, тъй като ЕК има препоръки, свързани с допълнителни мерки, които трябва да изпълним, по отношение на екологията. Агенцията ще изпълни смекчаващи мерки в района на дефилето, които да намалят въздействието от увеличаващия се трафик от вече изградените етапи”, обясни той.

Ние не трябва да прибавяме документи, а действия. Мерки, които са планирани по доклада на ОВОС при рехабилитацията на вече съществуващото трае след изграждане на новото, сега ще бъдат изпълнени по-рано. Ние оттегляме апликационната форма, за да изпълним препоръките, свързани с екологията. Това не е отказ", категоричен е Терзийски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани