Обилен снеговалеж отне живота на стотици пакистанци

17:50, 15 яну 20 / Свят 25 1047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 100 души загинаха в резултат на най-обилния снеговалеж в Пакистан през последния век, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че бедствието, предизвикано от суровите зимни условия, е задълбочило опасенията за влиянието на глобалното затопляне, предаде БТА.

Спасителите си проправят път през трудния терен, за да издирят няколко десетки души, които може все още да са блокирани в северните хималайски долини.

Откриха 31 пакистанци в камион във Франция

"Окончателният брой на жертвите може да е много по-голям, отколкото смятаме сега", каза говорителят на националната агенция за борба с бедствията Мухтар Ахмед, който потвърди смъртта на най-малко 106 човека след седмица на дъждове и снеговалеж.

„Най-силно засегнат е районът Нилум в контролираните от Пакистан части на Кашмир, където лавина отне живота на 76 души”, каза началникът на местната спасителна служба Мохамед Ирфан.

Повече от 200 къщи понесоха щети, а стотици километри пътища в планината бяха затрупани, което остави блокирани жителите на отдалечени селища. Летище в северния район Гилгит-Балтистан беше покрито с дълбока снежна покривка, което доведе до спиране на полетите.

Метеоролозите съобщиха, че в северните долини снеговалежът е бил най-силният през последните 100 години, което според тях е сигнал за тревожното влиянието на климатичните промени, което Пакистан ще трябва да изпитва и в бъдеще.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама