Омбудсманът: Има домове, в които смъртността е много по-висока от тази в Горно Косово

17:25, 15 яну 20 / Политика 25 510 Topnovini

Има домове за възрастни хора, в които смъртността е много по-висока от тази в Горно Косово, това обяви в ефира на Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева.

„Има нарушения на правата на хората, които се намират в домове за възрастни хора с деменция. Става въпрос за пренаселеността – по 6-7 души в стая. В тази стая не може да бъде завъртяна инвалидната количка. Хората трябва да бъдат вдигани и изнасяни, за да не се залежават”, коментира Ковачева.

Омбудсманът предупреждава: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

Тя допълни, че от Министерството на труда и социалната политика вече са поели ангажимент да намалят броя на обитателите на всяка една от стаите в такива домове. По думите й кметовете също трябва да бъдат активни в тази посока. И даде положителен пример с дома в "Княжево". 

Според Диана Ковачева коренът на проблема с недостига на лични асистенти на хората с увреждания е в Закона за личната помощ. Той не включва такива, които са без право на чужда помощ, деца с под 90% увреждания и възрастни хора над 65 години, които нямат ТЕЛК, но не могат да се самообслужват.

"Именно Закона за личната помощ трябва да реши този проблвм завинаги. Но тази група от хора са изключени през 2020 година от неговото приложно поле. Те ще бъдат включени от 1 януари 2021 година", обясни Ковачева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!