След земетресенията в Пуерто Рико пчелите напускат кошерите си

15:40, 15 яну 20 / Свят 25 245 Topnovini
1

След няколкото земетресения, разтърсили Пуерто Рико през последните дни, в страната се наблюдава странен феномен - пчелите изоставят своите кошери, съобщава БГНЕС. 

Оказва се, че земетресенията са разрушили много от техните колонии, заявиха експерти, като изразиха опасения, че подвид, разглеждан като възможно решение на световната пчелна криза, може да поеме друг удар, след като беше почти унищожен от урагани през 2017 г.

Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разтърси Пуерто Рико

Пчелите са изоставили до 25% от кошерите в градове като Гуаянила в южната част на Пуерто Рико след стотиците трусове и земетресението с магнитуд 6,4, разтърсили района, каза Хермес Конде, директор на Островното училище за пчеларство на острова.

Земетресенията са изместили положението на много кошери, объркали са връщащите се в тях пчели и са предизвикали унищожения вътре в дървените им домове, каза той.

Те също са нарушили нормалното хранене на пчеларите в кошерите през зимните месеци, а фермерите се възстановяват от земетресенията, срутили стотици домове и причинили поне един смъртен случай. Хиляди пуерториканци спят на открито, страхувайки се, че къщите им могат да се срутят в следващо голямо земетресение.

Трусът в Пуерто Рико срина една от природните му забележителности

Американската територия потърси от президента Доналд Тръмп помощ за увеличаване на ресурсите, а пчеларите на острова апелират за дарения от САЩ за пчелна храна, за да спасят кошерите си.

„Пчелите търсят по-спокойни райони, бягайки от зоната на земетресението“, казва Конде, който е загубил 10 от 50-те си кошера в Гуаянила и се опасява от повече, ако земетресенията продължат.ла

Издръжливите, продуктивни пчели от Пуерто Рико са потомци на африканските пчели. Те се разглеждат като възможен заместител на западните пчели, безпрецедентен брой от които измряха поради така наречения „колапс на колониите“. Според учените пчелите на Пуерто Рико са по-малко податливи на паразити, виновни за измирането на западните - явление, причинило икономически загуби в световен мащаб при култури, зависещи от западните пчели.

Ново силно земетресение в Пуерто Рико

Около 85% от пчелите на Пуерто Рико бяха унищожени от урагана Мария през 2017 г., при който загинаха около 3 000 души на Карибския остров. След това пчелната популация се възстанови до около 60% от предишния си размер, според Конде.

Пчелният експерт Тугрул Гирай, професор от университета в Пуерто Рико, заяви, че основната причина пчелите да изоставят кошерите е вероятна липса на храна, тъй като пчеларите се ориентират към други приоритети в живота си. Той каза, че пчелите мразят вибрациите и многократните трусове и земетресенията след 28 декември са ги накарали да напуснат кошерите.

„Пчеларите от Пуерто Рико се нуждаят от специална помощ в момента“, каза Гирай, призовавайки местните за подкрепа, когато се натъкнат на стресираните пчели на острова. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 125 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.