Новата пленарна сесия: гръмки думи

09:46, 15 яну 20 / Политика 25 1133 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

С химните на България и ЕС започна новата пленарна сесия. Традиционно всички парламентарни групи излизат с изявления. Депутатите си пожелаха ползотворна година и дадоха заявки за какво ще работят. 

От ГЕРБ пак ще променят изборното законодателство

Управляващите влязоха в политическата 2020 година със смела заявка- ще променят Изборния кодекс и Закона за политическите партии. ГЕРБ ще работи законите да се изменят още през първата половина на годината, за да нямат промените конюнктурен или предизборен характер. Те призоваха за дебат отвъд спекулациите и взаимните обвинения.

ПГ на ГЕРБ ще продължи да подкрепя правителството, като тази позиция не е самоцелна, а за да продължим да бъдем фактор на стабилност и генератор за развитие на България“, заяви Даниела Дариткова.

ГЕРБ бяха категорични, че през настоящата година избори няма да има. И през тази година техен приоритет ще бъде образованието. Вече имат и нов- модерна водна и екологична инфраструктура.

Левицата ще бори управлението

И тази сесия започваме с правителствена криза, с деветата промяна в кабинета“, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова и не пропусна да напомни и за кризите с водата и боклука.

От БСП отново подчертаха необходимостта от промяна, която минава през смяната на управлението.

„Превърнахте политиката в търговия, но цинизмът е че плащате собственото си спокойствие с парите на хората“, се обърна Нинова към ГЕРБ.

Системите започват да гърмят една след друга, кръвоносната система на държавността- институциите не функционират“, каза още тя.

ДПС за чиста среда на живот

ДПС започнаха с пожелание за здраве, берекет и вода във всеки дом. „Крайно време е да се каже ясно, че ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава. От 10 години са на власт, тежките проблеми в обществото се дължат само на тях“, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Властта се упражнява като решение на проблеми на пожар, на принципа проба грешка“, коментира Карадайъ. От ДПС посочиха, че ще работят като се придържат към европейските ценности и следват европейските модели.

Техни приоритети са догонващото и ускорено развитие на страната, както и чистата и здравословна среда на живот- чист въздух, храна и вода. „За каква чиста вода можем да говорим, като изобщо няма вода“, попита риторично лидерът на ДПС.

Образованието ще бъде оръжието на патриотите

Обединени патриоти“ обявиха за свои приоритети социализацията на маргинализираните общности с основно оръжие образованието, възстановяването на предмета родинознание, регламентирането на военната служба, противодействието на битовата престъпност, както и промени в НК за премахване на чувството за безнаказаност.

За нас най- важната тема е общество ли сме, единнна нация ли сме или социалната разруха и умишленото принизяване на институциите дават своите отровни плодове“, коментира Искрен Веселинов.

Патриотите не подминаха и темата за водната криза. Подалият оставка екоминистър Нено Димов е от тяхната квота. Веселинов посочи, че вече има посочен виновник, но всъщност виновните са десетки- и тези, които днес са опозиция, и тези които днес управляват.

Не смятаме да излизаме от управлението, не защото сме доволни от партньорите си, а защото излезем ли ще влезе ДПС и сме наясно с това“, подчертаха патриотите.

На всички трябва воля

От „Воля“ обявиха, че ще продължат да бъдат градивната опозиция. „Воля трябва за всичко и за всеки“, коментира Боряна Георгиева.

Според партията този парламент има шансове да завърши пълния си мандат, но това трябва да бъде с достойнство и резултати. „Мислете първо за хората, а не за предизборните си сценарии и интереси“, призоваха от „Воля“.

Има време за избори, но няма време за изпълнение на всички обещания към избирателите“, посочи още Георгиева.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама