Лекарите от „Съдебна медицина” пред протест

19:23, 14 яну 20 / Общество 25 560 Topnovini
1

Лекарите от „Съдебна медицина” са готиви за протест. Те заплашват да спрат да изготвят медицински експертизи, съобщава Нова телевизия. 

Медиците заявиха, че ще пристъпят към крайната мярка, тъй като МВР е натрупало към тях дългове от стотици хиляди за вече свършена работа. Отсрочката, която дават е два месеца, а следващата стъпка ще е национален протест.

Предложение: Отново да има правителствена болница

Доц. Александър Апостолов е един от всички 70 лекари с призната специалност „Съдебна медицина” в страната. Работното му време е 6 часа, но остава до късните часове на деня почти ежедневно. Освен текущата работа, той е затрупан и с десетки медицински експертизи, свързани с различни престъпления, за които обаче клиниката му почти не получава хонорари. Ситуацията е същата и с неговите колеги в страната.

„Получавам информация от различните колеги в страната за единични плащания, за плащания преди 6, 7, или повече месеца. Това е смущаващо, тъй като има и законови срокове в рамките на два месеца. И това не се спазва”, обясни той.

В отговор от МВР заявиха, че плащат, но доколкото позволява бюджетът. Заради огромния обем на работа, липсата на плащане и малкия брой експерти голяма част от делата в страната се бавят, признаха криминални адвокати.

„Забавяния с години. Невъзможност да се намерят експерти в определени области или по-скоро нежеланието на определени експерти да работят, защото имат право да откажат. И много лесно си дават отвод”, споделя адвокат д-р Мария Петрова.

Междувременно стана ясно, че приходи все пак има, но от друго перо на бюджета. В края на миналата година са отпуснати средства за обновяване на отделенията по Съдебна медицина. С част от тях в „Александровска болница” вече са започнали ремонт.

С отпуснатите средства ще бъдат закупени високотехнологични апаратури. Те ще заменят сегашните, които в някои от отделенията са на 40, 50 години. Глътка въздух идва и от факта, че се предвижда сумата за извършване на аутопсия да се утрои – от 120, на 320 лева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.