Крал Абдула II предупреди за възраждане на Ислямска държава

18:15, 14 яну 20 / Свят 25 330 Topnovini
1

Йорданският крал Абдула II предупреди международната общност за възраждане на терористичната група Ислямска държава, като заяви, че тя се възстановява както в Сирия, така и в Ирак.

"Трябва да се справим с повторното появяване на ИД", заяви кралят. Абдула II също предупреди, че много терористи от ИД се движат от Сирия към Либия, особено чуждестранните бойци в терористичната група.

"От европейска гледна точка, доколкото Либия е много по-близо до Европа, това ще бъде важна дискусия в следващите няколко дни", заяви кралят в интервю за канал Франс 24.

Радев: Ценим високо усилията на Йордания за поддържане на мира в Близкия Изток

"Няколко хиляди бойци са напуснали Идлиб (северна сирийска провинция) през северната граница и са се озовали в Либия. Това е нещо, на което ние в региона, а също и нашите европейски приятели ще трябва да обърнем внимание през 2020 г.", добави той.

Въпросът със справянето с членовете на ИД и техните семейства, задържани в Сирия, включително с чуждестранни членове на терористичната група, е спорен, като Турция твърди, че терористите, родени в чужбина, трябва да бъдат репатрирани в техните страни на произход.

Миналия месец Турция започна да депортира чуждестранни бойци, които беше заловила в антитерористични операции у дома и в чужбина, в техните страни на произход. Повечето от западните страни се колебаят да приемат граждани, присъединили се към терористичната група ИД.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани