Продължава издирването на бившия полицай, заподозрян за взрива в блока във Варна (ОБНОВЕНА)

16:10, 15 яну 20 25 1650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 6.40 ч. / Обновена в 16.10 ч. 

Експерти обследванат устойчивостта на жилищния блок, който пострада при във варненския квартал "Владислав Варненчик". Днес започна почистване на най-разрушените жилища в блока. След разчистването на отломките ще бъде направена конструктивна експертиза на плочите и колони в най-пострадалите апартаменти и съседните на тях, предадоха от община Варна.

Продължава и огледът, извършван с цел да се разбере дали има умишлен взрив. В парламента вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че няма данни, които да подкрепят тезата, че взривът е вследствие на боеприпаси или взривни вещества. Работи се по-скоро по версията за наличие на газ или запалителни вещества. 

"Имаме яснота, но предпочитаме да говорим, когато станат експертизите и сме категорично сигурни за самоличността. Твърде вероятно е това да е той", коментира Маринов. 

Все още не са идентифицирани телата, намерени след взрива във Варна

Във вторник беше извършен повторен оглед на мястото на инцидента по нареждане на окръжния прокурор, по време на който не бяха открити улики за умишлен взрив. На мястото са следователи от Варна и екип на ДОТИ.

14 души от блок 302 са настанени в общински жилища. Там са осигурени условия от първа необходимост – помещенията са оборудвани с легла, гардероби, топли завивки, топла вода, съобщи кметът на Варна Иван Портних. По данни на районното кметство общо жилищата във входа са 36, от които 30 обитаеми и около 15 жилищата са с по-сериозни щети. В съседните входове вчера водоподаването е възстановено.

До седмица ще станат известни резултатите от ДНК експертизата, която трябва да потвърди самоличността на загиналите при взрива. Има версия, че едно от откритите две тела е на 66-годишния Веселин Панов Димитров, за когото се предполага, че е взривил апартамента. Обявеният за издирване мъж е бивш полицай, уволнен дисциплинарно преди 25 години за корупция.

Преди време жената на Веселин подала жалба заради домашно насилие, съобщи Нова телевизия. Мъжът е имал ограничителна заповед от 6 януари. Дни преди трагедията Веселин написал писмо до един от варненските сайтове, в което споделя проблемите си. 

Става въпрос за психопатна проява в основата, на която стои ревността. Човекът се е изкарва жертва. Практиката показва, че насилниците винаги се опитват да смекчат вината си пред обществото. Освен това той казва, че може би ще се самоубие, ако жена му не се върне при него. С това изказване той е целял да привлече внимание. В историята става въпрос за 20-годишен тормоз. Вероятно мъжът е злоупотребявал с алкохол, което също му е влияело”, заяви психиатърът Веселин Герев. По думите му полицията е трябвало да контролира случая, след като има издадена ограничителна заповед.

Служителите на МВР имат много специфичен психопрофил. Те са малко по-агресивни и настойчиви. Много от тях не могат да разграничат професионалните си ангажименти от личния си живот. Недоумявам защо журналистите в този местен сайт не са уведомили прокуратурата. Трябвало е да им светне лампичката, че този мъж е много опасен”, поясни Герев. По думите му живеещите в блока трудно ще се справят с шока от преживяното.

Психиатър Герев е почти сигурен, че Веселин не е втората жертва. „Трябва да се проверят близки и познати на жената, които може да са били във взривения апартамент. Възможно е тя да не била сама”, заключи Веселин Герев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама