Разпитват чиновници от екоминистерството заради водната криза

17:08, 13 яну 20 25 1346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чиновници от екоминистерството бяха привикани на разпит за водната криза в Перник, съобщава Нова телевизия. 

Повече от два часа и половина, заместник-министър Красимир Живков, който отговаря за водните ресурси, дава показания в Специализираната прокуратура.

Гешев за арестите около водната криза: Предстоят интересни времена

Пред разследващите обяснил, че две институции подават данни колко вода трябва за нуждите на Перник. Местното ВиК дружство заявявало количествата за питейно-битови цели, както и за промишлеността в региона.

От Националния институт по метеорология и хидрология пък подавали информация какви валежи се очаквали. Едва тогава Басейнова дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града.

„Месец ноември заявката на ВиК оператора е 1,6 милиона кубика. От Министерството на околната среда и водите са отредени един милион кубика, използвани са почти 1,6 млн. кубика. На 7 ноември се редуцират разрешителните за ползване на технологичен минимум - и на „Стомана“, на „Топлофикация“ остават същите. На 19 ноември изцяло е спряно подаването към двете промишлени предприятия“, каза Красимир Живков след разпита.

Единственият обвиняем за водната криза в Перник е екоминистърът в оставка Нено Димов. В събота специализираният съд го остави в ареста.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама