БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса

12:44, 13 яну 20 / Политика 25 1604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса. Това заяви заместник- председателят на ПГ „БСП за България“ Драгомир Стойнев на пресконференция, съобщиха от партията.

В събота управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев разкри как се управлява здравната ни система от управлението на Борисов и къде отиват парите на българските граждани. Д-р Дечев обясни, че има организирана система за отчитане на дейности, които са били в по-малък обем или въобще не са извършвани. Също така, той поясни, че за едно лекарство за частна болница се плаща 7 пъти по-висока цена, отколкото за държавна или общинска болница - ако едно лекарство е 150 лева за държавна или общинска болница, за частна болница цената изведнъж незнайно по каква причина скача 7 пъти и струва 1500 лева. Ние знаем причината – да се източва Здравната каса”, обясни Стойнев.

Дечо Дечев се оттегля от НЗОК

Той коментира, че това се случва заради лобистките текстове, вкарани от парламентарната група на ГЕРБ, които узаконяват тази кражба на гърба на българските граждани. „Всичко това можеше да бъде избегнато, ако през 2018 г. вотът на недоверие на левицата на тема здравеопазване бе приет. Още тогава сигнализирахме за тези проблеми”, подчерта Стойнев.

Това правителство вече има наименование - правителство на източването. Източване на язовири, източване на Здравната каса. Няма система, която да функционира нормално. Институциите са пропити от некомпетентност и от всичко това страдат българските граждани”, каза социалистът. Стойнев припомни предложението на БСП държавните и общински болници да не бъдат търговски дружества, за да може всички български граждани да имат достъп до качествено здравеопазване и за да се спре източването за здравната система.

Ще сезираме прокуратурата да направи проверка в Министерството на здравеопазването във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършвана с административна протекция кражба на здравните осигуровки на българските граждани. Това действие застрашава живота на гражданите, пациентите и влошава работата на лекарите и медицинския персонал”, каза Драгомир Стойнев.

Междувременно от Надзорния съвет на Здравната каса твърдят, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Пред БНР проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на работодателите, заяви, че надзорът още преди пет години е поискал да има равнопоставеност при плащането на лекарствата:

“2014 г. писмено ние обявихме това, което казва д-р Дечев. Първо, че болниците са много, второ, че не трябва със средства от Касата да се формира печалба, че не е нормално петдесет на сто от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави порядъкът е около 30 – 35 на сто. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс“.

Проф. Димитров ще поиска проблемът да бъде обсъден още на следващото заседание на Надзорния съвет и здравния министър да бъде запознат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама