Напрежението в Близкия изток може да доведе до нова мигрантска вълна

17:45, 12 яну 20 / Общество 25 684 Topnovini
1

Действията на американската страна с убийството на генерал Солеймани се разглеждат в два контекста – до каква степен може да се извърши такава атака от държавата, която настоява за върховенство на закона. Това е нарушение на международното право. Реакцията на много държави беше красноречива. Имаше много дипломатически совалки, които доведоха до потушаване на напрежението и не се стигна до ескалация. Вторият контекст е – какво постигна тази атака? Дали сигурността е по-голяма? Въпросът сега е как ще вървят процесите в Близкия изток. Това коментира в ефира на Нова телевизия бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

Президентът на Иран се извини на Украйна за сваления самолет

Иран очевидно разполага с оръжие, което е заплаха. Ударите по американските бази бяха демонстрация на сила. Всичко беше изпълнено панически. Свалиха самолет. Започнаха да стрелят по всичко, което видят", каза още той.

Той допълни, че напрежението в Близкия изток е предпоставка за нова мигрантска вълна към Европа. Твърде е възможно и Сирия да бъде зесегната. Влиянието на Иран в шийтските общности е много голямо. Възможно е и други държави в региона в да се дестибилизират. Сигурността на България зависи от НАТО“, поясни Йовчев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.