Напрежението в Близкия изток може да доведе до нова мигрантска вълна

17:45, 12 яну 20 25 1492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Действията на американската страна с убийството на генерал Солеймани се разглеждат в два контекста – до каква степен може да се извърши такава атака от държавата, която настоява за върховенство на закона. Това е нарушение на международното право. Реакцията на много държави беше красноречива. Имаше много дипломатически совалки, които доведоха до потушаване на напрежението и не се стигна до ескалация. Вторият контекст е – какво постигна тази атака? Дали сигурността е по-голяма? Въпросът сега е как ще вървят процесите в Близкия изток. Това коментира в ефира на Нова телевизия бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

Президентът на Иран се извини на Украйна за сваления самолет

Иран очевидно разполага с оръжие, което е заплаха. Ударите по американските бази бяха демонстрация на сила. Всичко беше изпълнено панически. Свалиха самолет. Започнаха да стрелят по всичко, което видят", каза още той.

Той допълни, че напрежението в Близкия изток е предпоставка за нова мигрантска вълна към Европа. Твърде е възможно и Сирия да бъде зесегната. Влиянието на Иран в шийтските общности е много голямо. Възможно е и други държави в региона в да се дестибилизират. Сигурността на България зависи от НАТО“, поясни Йовчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама