Никола Груевски обвинен за планиране и финансиране на нападението срещу парламента в Скопие

21:12, 10 яну 20 / Свят 25 1646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонската прокуратура за борба с организираната престъпност и корупцията повдигна обвинение на Никола Груевски, Трайко Веляновски, Миле Янакиевски, Спиро Ристовски, Владимир Атанасовски и Никола Бошковски.

Те са обвинени, че през 2017 г., след неуспешните преговори за сформиране на правителство, са изготвили план с цел заплаха за конституционния ред и сигурността на страната, съобщи МИА.

Никола Груевски подаде оставка в северномакедонския парламент

Според обвинението, става въпрос за актове на насилие, за да се предотврати предаването на властта на новосформираното парламентарно мнозинство. Обвиняемите са организирали финансирани от тях протести, постоянно са намалявали броя на полицейските служители, ангажирани с охраната на протестите и на парламента, като включили в тях и патриотични движения.

Взели са мерки да бъдат премахнати препятствията, за да може тълпата да нахлуе в сградата на парламента. Ангажирали са лица, които да извършат насилствени действия, с цел препятстване на избора на нов председател на парламента.

Обвиненият Н.Г.. който сега не е достъпен за органите, като ръководител на политическа партия е призовавал гражданите да участват в протести, организирани от тази политическа партия, с думите: „Хората да не седят у дома по чехли, а да вземат съдбата си в свои ръце“, за да се присъединят масово гражданите към протестите. За целта той е ангажирал партийните структури и материални средства, се твърди в обвинителния акт.

Македонски седмичник: Груевски води антибългарска политика, Мицкоски е негово копие

Веляновски е трябвало да препятства избора на председател на парламента от редиците на новото парламентарно мнозинство, докато Янакиевски и Ристовски непосредствено и ежедневно са контактували с Градския комитет на Скопие и местните комитети на партията, като са координирали действията на организаторите на протестите.

Обвиняемият В.А., по това време директор на Службата за сигурност и контраразузнаване, и Н.Б., служител на Службата за сигурност, са мобилизирали и координирали членове на групата, с които са договаряли детайли, свързани с протестите, организирани първоначално пред Държавната избирателна комисия през декември 2016 г. Това включва изготвянето на коктейли „Молотов”, изработването на детайли под мотото „За единна Македония” и др.

Именно Атанасовски и Бошковски са извършвали действия, целящи на всяка цена да се препятства мирното предаване на властта с избор на председател на парламента. Обвиняемият Митко Чаков, тогавашен директор на Службата за обществена сигурност, постоянно е намалявал броя на служителите, осигуряващи протестите, и е издал разпореждане да не се реагира, ако се стигне до инциденти.

Обвиняемите са изпращали по телефона указания за масовост на протестите до председателите на общинските комитети, които, на свой ред, са ги предавали на председателите на местните комитети.

Издадено е било разпореждане да се извадят дисковете от охранителните камери на парламента, за да се заличат следите от извършеното престъпление. Бошковски с автомобил – собственост на Управлението за сигурност и контраразузнаване, е докарал автоматично оръжие, пистолети и бронежилетки, които е трябвало да бъдат раздадени на протестиращите, които имали опит в боравенето с оръжие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама