Бойни кораби на САЩ и Русия бяха на косъм от сблъсък

21:05, 10 яну 20 / Свят 25 1755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски боен кораб се е „приближил агресивно“ към ескадрен миноносец от военноморските сили на САЩ в северната част на Арабско море вчера, съобщи днес базираният в Бахрейн Пети американски флот, цитиран от Ройтерс.

Руското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения и заяви, че американският ескадрен миноносец пресякъл пътя на руския кораб, предаде БТА.

В американското комюнике се казва, че корабът „Фарагът“ дал 5 кратки звукови сигнала -  международен морски сигнал при опасност от сблъсък, за да предупреди руския кораб да промени курса си и да се избегне удар.

Руският плавателен съд първоначално отказал, но в крайна сметка се отклонил и двата кораба се разминали на разстояние 60 метра един от друг.

Според американската телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС, руският боен кораб се приближил с кърмата си към американския и едва след като била установена пряка радиовръзка между тях, се отклонил настрани.„Фарагът“ е съпровождал американския атомен самолетоносач "Хари Труман".

Руското министерство на отбраната отхвърли американските твърдения за „агресивност“. Според него „непрофесионалните“ действията на екипажа на американския кораб, който пресякъл пътя на руския, „представляват съзнателно нарушаване на международните норми за безопасност на корабоплаването“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама