Собственикът на завода в Яворец: Не рециклирам болнични отпадъци

19:06, 10 яну 20 25 1328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предприятието за рециклиране на отпадъци в село Яворец не преработва болнични отпадъци, категорични са собственикът му Микеле Лоскалцо и експертът Филчо Филев.

Тази седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е видяла как във фабриката в Яворец се обработват болнични отпадъци и от фармацевтични производства.

МОСВ и БСП в спор кой лъже за вноса на болнични отпадъци

"Предприятието в Яворец е изградено съгласно изискванията на българското законодателство, което е видно и от разрешението, издадено от РИОСВ - Велико Търново, а в разрешителното фигурират само неопасни отпадъци", заяви Филчо Филев в ефира на bTV. 

„Няма какво да признавам на хората. Извършваме няколко дейности регламентарно, по закон, рециклираме. Много често се използва думата боклуци Искам да уточня, че работим със суровини. Купуваме суровина, да я рециклираме“, каза собственикът на Микеле Лоскалцо.

Предприятието рециклира полимерни материали, а не биологични и болнични отпадъци, заяви Филев, който отбеляза, че през октомври РИОСВ - Велико Търново е извършила проверка и не са констатирали нарушение.

След посещението на Корнелия Нинова пак е имало проверка и отново не е открито нищо нередно, каза Филев. Той предполага, че Корнелия Нинова се е заблудила, че вижда болнични отпадъци. Има внесено инвестиционно намерение за изграждането на цикъл „Измиване“, но това по никакъв начин не засяга природата и водите, тъй като водата, която се използва за измиване се ползва дълго време, а след това се предава на специални фирми за пречистване, а не се изхвърля, каза Филев. В цикъл „Измиване“ ще се отстраняват механични замърсители като прах и кал, а не опасни вещества, категоричен е експертът.

Село Яворец спечели битката срещу италианския инвеститор

Филев обясни, че според него много лесно могат да се засекат постъпилите за рециклиране материали и количеството готова продукция и да се види колко отпадък реално е минал през предприятието. Микеле Лоскалцо е категоричен, че няма връзка с престъпните групировки в Италия, които се занимават с нелегален експорт на отпадъци.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама