Захариева: ИД ще се възстанови много бързо, ако ЕС и НАТО се изтеглят от Ирак (ОБНОВЕНА)

19:27, 10 яну 20 / Свят 25 2217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 18:07 часа, Обновена в 19:27 часа

Министрите на външните работи на Европейския съюз се събраха на извънредна среща, съобщи bTV. 

Поводът за събранието е ситуацията в Близкия Изток и ролята на Европа в решаването на конфликта. Срещата е в деликатен за Общността момент.

САЩ отказват да обсъждат с Ирак изтегляне на войските си

Веднага, след като новият председател на Съвета Шарл Мишел заяви, че ЕС е готов да разговаря с всички страни, за да се намали напрежението между Иран и Съединените щати, редица западни лидери изразиха съмненията си, че катастрофата в сряда с украинския Боинг е предизвикана от иранска ракета.

Именно затова и редица европейски медии питат дали Европа знае как да действа, за да е сред ключовите играчи на международната сцена в контекста на геополитическата ситуация.

Очакват се мненията и позициите на европейските дипломати. Пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че България призовава за успокояване на напрежението в Близкия изток и за запазване на коалицията за борба с "Ислямска държава" (ИД) и обучителната мисия на НАТО в Ирак. 

По нейните думи би било много лошо решение тези сили да се изтеглят, защото това би довело до хаос и до възстановяването на ИД много бързо. Захариева отбеляза, че така досегашните усилия на международната общност с човешки жертви и финансов принос биха се обезсмислили.

ЕС призова за диалог и спиране на огъня в Близкия изток

"Либия е в нашия двор, в момента там има 700-800 хиляди незаконни мигранти, макар не всички да имат желание да се отправят към Европа", посочи вицепремиерът. Екатерина Захариева добави, че все повече бойци на ИД от Сирия се отправят към Либия. По нейните думи затова е толкова важно възможно най-скоро да започне стабилизацията на африканската страна.

Захариева определи като най-важно всички да подкрепят усилията на Германия и на ООН за постигане на съгласие за примирие в Либия и за спазване на оръжейното ембарго. "Всички ни притеснява, че както и в Сирия, ЕС може да изпадне от масата за преговорите и само да понася последиците и да плаща, но да не участва в политическия процес. Затова подкрепяме усилията на Германия това да не се случи", поясни тя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама