Откриха първия модулен паркинг в България

15:45, 10 яну 20 25 1705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият модулен паркинг в България беше открит с водосвет в Пловдив, съобщи БНР. Лентата прерязаха областният управител Дани Каназирева и един от собствениците - рали шампионът Костадин Щерев.

Съоръжението се намира непосредствено до Сточна гара в Пловдив, изградено е изцяло от метални модули на 7 етажа. Капацитетът му е 15 автомобила, но при интерес може да бъде разширено с още нива и модули на ширина, обясни един от собствениците Димитър Иванов. 

ДАНС и МВР влязоха във ВиК - Пловдив

Такива съоръжения са познати от десетилетия в Япония и САЩ. То дава възможност за улесняване на трудното паркиране в големите градове. Първият такъв паркинг е от 1920 година в Ню Йорк, посочи Щерев. Той подчерта, че паркингът е напълно подвижен и се сглобява за 20 дни. Според него такова съоръжение би улеснило паркирането и у нас.

„Самото съоръжение е роботизирано. Има всички видове защити, така че потенциалният клиент в момента, в който спре автомобила, да се чувства спокоен, че колата е защитена. Когато модулите са сложени на определени места, където има проблем с паркирането и движението, прибирането на автомобила става много бързо. Когато има модулен автоматичен паркинг, клиентът спира на обозначеното място за паркиране, слиза от автомобила, заключва го и той се прибира на място, така че да е защитен и да не пречи на никой. Няма маневри, няма случай някой да е спрял накриво. Автомобилът се прибира автоматично - самата машина определя дължината и височината на колата и я прибира на точно определено място“, обясни Костадин Щерев. 

Той отбеляза още, че цената за този паркинг не се различава от тези на останалите паркинги в центъра на Пловдив. Паркингът работи 24 часа, има охрана и видеонаблюдение, а съоръжението издържа на бури и силен вятър.

„Идеята ни е да направим съвкупност от модерно и лесно паркиране, което не заема много място, а същевременно всеки момент знаеш какво се случва с колата ти“, коментира рали състезателят.

"Вече обмисляме 6 места в район „Централен“, където биха могли да се поставят такива паркинги", обясни зам.-кметът на района Тошо Пашов. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама