Растителността на Еверест се изкачва все по-високо

21:40, 10 яну 20 / Свят 25 2342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Климатолози са изучили сателитни снимки на склоновете на Еверест от последните две десетилетия и разкрили, че за тези години растителността бързо се изкачва нагоре, достигайки 5500 метра надморско равнище. Тази тенденция може да се дължи топенето на хималайските ледници, сочи изследване, публикувано в сп. „журнале Global Change Biology“.

Ускореното топене на хималайските ледници днес привлича вниманието на много колеги – неотдавна те показаха, че скоростта на този процес се удвоила в периода 2000-2016 г. От друга страна не по-малко важно е да се изучат екосистемите на тези участъци от горите, които неотдавна са били освободени от леда. Почти нищо не знаем за това как тези растения влияят на кръговрата на водата в планините и захранването на най-големите световни реки“, коментира Карън Андерсън, съавтор на изследването и климатолог от Ексетърския университет, предаде БТА.

Повечето климатолози не се съмняват, че глобалното затопляне съществува и че то радикално ще промени облика на планетата, ако ръстът на температурите не бъде в рамките на 1,5 градуса по Целзий. Към този сценарий сочат стотици компютърни климатични модели, но и данни от сателити и от метеорологични станции.

Първи и главни жертви на този процес ще станат, както вече показва практиката, полярните региони и планинските ледници.

Засега учените не могат да кажат как тези процеси ще влияят на топенето на ледниците и на напълването на големите азиатски реки, тъй като никой не е следил „движението“ на растителността. Андерсън и екипът ѝ се надяват да запълнят този пропуск в бъдеще и колкото се може по-точно да преценят до каква степен флората може да ускори топенето на ледовете и снеговете в планините и ще продължили тази тенденция в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама