Бивш министър: Спецакцията заради водната криза в Перник е закъсняла

09:17, 10 яну 20 25 1362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Спецакцията заради водната криза в Перник е закъсняла – след дъжд качулка", каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев пред bTV.

По думите му основният проблем е, че в Министерството на околната среда и водите няма експерти по водите. Специалистите по води се намират в института по водите на БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, но в регионалното министерство и МОСВ такива експерти няма.

След акцията: Продължава разследването за водната криза в Перник

Според него отговорността за управлението на водите е в ръцете на министър Нено Димов. Той посочи, че Басейнова дирекция и ВиК-Перник са разполагали с информация за обема на язовир „Студена“. Ежедневно тези данни трябва да получава и ресорният министър.

Имаме една система на калинки, които взимат управленски решения – ето го резултата. Единственото възможно решение за водоснабдяването в Перник е да завали дъжд. Мисля, че те са били предупредени за ситуацията, но не са взели мерки“, заяви бившият министър.

Прокуратурата решава ще има ли обвинения след акцията в Перник

Паскалев каза още, че има безотговорност в системата на управление на водите. Той е на мнение, че всички ВиК дружества трябва да станат 100% общински.

„Трябва да се направи едно ВиК-дружество, в което да влязат всички онези значими язовири и притежават инфраструктурата. Всички градове трябва да получават вода на една осреднена цена“, коментира експертът.

Задържаха Нено Димов

Бившият министър коментира, че изграждането на водните цикли в страната. Той заяви, че когато е бил кмет на Благоевград градът е отделил над 13 млн. лв. за правенето на такъв, а резултатът е бил – 35% по-малко водоползване. Паскалев каза, че ВиК дружествата не са заинтересовани от тези проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама