Сърбия е първенец по смъртност заради замърсяването

11:20, 09 яну 20 / Свят 25 1830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сърбия е на първо място в Европа по вредни ефекти от замърсяването, основно от замърсения въздух и девета в световен мащаб, сочат резултатите на подробно проучване на Глобалния алианс за здраве и замърсяване (ГАЗЗ).

В Сърбия на 100 000 души средно 175 умират преждевременно в резултат на замърсяването, на което са изложени, показва проучването, публикувано във вестник „Блиц“, цитиран от БГНЕС.

Д-р Деян Зуйович, пулмолог и ръководител на отделението по интервенция в Градския институт за белодробни заболявания и туберкулоза, каза пред „Блиц“, че замърсяването във вторник в Нов Белград е било с нива, несъвместими с живота.

Според него властите трябвало да спрат движението в тази толкова замърсена част от града.

Коментирайки твърденията, че замърсяването има по-опустошително въздействие върху населението на Сърбия, отколкото в Индия, Зуйович казва, че не е изненадващо, защото те нямат институция, която да се занимава с въпроса за замърсяването.

Чад, Централноафриканската република, Северна Корея, Нигер, Мадагаскар, Папуа Нова Гвинея, Южен Судан и Сомалия изпреварват Сърбия, следвана от Индия, следвана от Индия, съобщи агенция Бета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама