Кметът на Ботевград: Водата от язовир "Бебреш" се пречиства

09:37, 09 яну 20 25 1959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Параметрите на водата в Ботевград са в нормите и отговорят на стандарта, това сочат всички протоколи на РЗИ, която взема проби всеки месец", обяви кметът на града Иван Гавалюгов пред bTV. Така той отговори на твърденията на Валентин Златев, че язовир "Бебреш" не е бил построен за питейни нужди, а прокуратурата няколко пъти е предупреждавана, че водата не е годна за пиене.

Валентин Златев: С ВЕЦ „Бебреш“ се отклонява вниманието от истинската кражба на вода

Според кмета, бизнесменът твърди неверни неща и всява паника в населението.

"При последната водна криза в Ботевград имаше проверка от прокуратурата за водохващания, отклонения и за дейността на ВиК дружеството и не бяха констатирани проблеми", категоричен беше Иван Гавалюгов. Той обясни, че още когато е построен язовира, има изградени 6 връзки между тръбата на Напоителни системи и водопровода.

Кметът на Ботевград: В язовир „Бебреш“ има вода за два месеца

„В последствие през годините са изграждани допълнителни връзки към мрежата на Напоителни системи. Има разрешение за водовземане по една тръба – общинска собственост, която повече от 20 години не се използва заради амортизираното й състояние. Прави се некоркетно внушение, че водата която се взема от тръбата на Напоителни системи, директно се влива в разпределителната мрежа на града и селата, без да бъде пречиствана, което е абсолютно неверен факт. Водата от язовир „Бебреш“ минава задължително през пречиствателните станции, това е проверено и констатирано от редица органи“, отбеляза кметът. "Водата се пречисва от ВиК дружеството, не от Напоителни системи", уточни той.

Спецпрокуратурата проверява за потенциална водна криза в Ботевград

"Над 20 са водоизточниците, от които Ботевград и селата наоколо се снабдяват с вода и те функционират всички", обясни още кметът на града.

„Не функционират сондажи и сренажни кладенци, които са по поречието на река Бебреш. Те не функционират още от края на 80-те години, когато е построен явовира“, заяви Иван Гавалюгов.

Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна

Той беше категоричен, че работа на веца е една от причините за малкото вода в язовира и дори Напоителни системи го извеждат като един от основните фактори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама