Двамата български военнослужещи в Ирак са преместени на безопасно място (ОБНОВЕНА)

12:06, 08 яну 20 / Политика 25 1435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 11.09 ч. / Обновена в 12.06 ч.

В резултат на усложнената обстановка в Ирак и в изпълнение на решенията на НАТО двамата български военнослужещи, участващи в небойната мисия на Алианса в Ирак, са преместени на безопасно място, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

България продължава изпълнението на поетите ангажименти и ще продължи участието си в мисията, се казва още в съобщението.

България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак, ако се наложи

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи в понеделник, че България е готова да изтегли двамата ни офицери от Ирак, ако се наложи. Те не са във военна мисия, а мисия по обучение на личния състав на иракската армия.

Днес Каракачанов обясни, че мисията не е прекратена, а е евакуирана. "И при вземане на решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и ако има желания от страна на иракското правителство, те могат да се върнат. Ние имаме само двама военнослужещи на мисия по обучение, но решението е те да бъдат евакуирани временно до изясняване на истуацията. Към 20-о число предстои ротация на тези двама представители – т.е. изтича им мандатът, и ще бъдат избрани други двама, които ако мисията продължи, ще бъдат пратени там", посочи министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама