Двамата български военнослужещи в Ирак са преместени на безопасно място (ОБНОВЕНА)

12:06, 08 яну 20 / Политика 25 608 Topnovini
1

Публикувана в 11.09 ч. / Обновена в 12.06 ч.

В резултат на усложнената обстановка в Ирак и в изпълнение на решенията на НАТО двамата български военнослужещи, участващи в небойната мисия на Алианса в Ирак, са преместени на безопасно място, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

България продължава изпълнението на поетите ангажименти и ще продължи участието си в мисията, се казва още в съобщението.

България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак, ако се наложи

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи в понеделник, че България е готова да изтегли двамата ни офицери от Ирак, ако се наложи. Те не са във военна мисия, а мисия по обучение на личния състав на иракската армия.

Днес Каракачанов обясни, че мисията не е прекратена, а е евакуирана. "И при вземане на решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и ако има желания от страна на иракското правителство, те могат да се върнат. Ние имаме само двама военнослужещи на мисия по обучение, но решението е те да бъдат евакуирани временно до изясняване на истуацията. Към 20-о число предстои ротация на тези двама представители – т.е. изтича им мандатът, и ще бъдат избрани други двама, които ако мисията продължи, ще бъдат пратени там", посочи министърът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 76 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.