Пропуск в закона: НЗОК не знае дали и как може да плаща лечебни храни за хора над 18 г.

10:28, 08 яну 20 / Общество 25 808 Topnovini
1

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев е изпратил писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с въпрос относно правен казус при заплащането от НЗОК на диетични храни за хора над 18 години.

В него се посочва, че според Наредбата за медицинските и други услуги Здравната каса заплаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като лицата навършат 18-годишна възраст обаче няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК и Касата спира да плаща.

Изключения са само децата с онкологични и онкохематологични заболявания.

Според Закона за здравето обаче лечението за онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението.

В случаите на заплащане за лечение на заболявания по реда на Наредбата, при навършване на 18-годишна възраст от пациента, същото се преустановява за редица заболявания и липсва алтернатива за заплащането им с публични средства. Налице е липса на правна уредба.

"С оглед гореизложеното, моля да бъдат предприети необходимите действия по компетентност", пише в писмото си шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев.

В началото на годината репортаж на bTV показа случая на Кристина, която е с рядко генетично заболяване, заради което приема специална диетична храна. Доскоро тя се е плащала от Фонда за лечение на деца, който вече е към Здравната каса, и от кампанията "Българската Коледа". След като Кристина става пълнолетна, от НЗОК отказват да платят диетичната храна, защото за пълнолетните пациенти касата не плаща продукта. 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.