МОН предлага учениците да свършват часовете до 18:30 ч.

21:08, 07 яну 20 25 3231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Втората смяна на учениците да свършва по-рано - това се обсъжда в Министерството на образованието. Идеята е последният час да свършва в 18:30 и така прибирането на децата да бъде по-безопасно, съобщава Нова телевизия. 

Една от причините за тази идея са инцидентите с деца в тъмните часове. Преди по-малко от месец осмокласничка загина, а нейна съученичка пострада, след като пресичали столичния булевард „Никола Вапцаров”. Двете момичета се прибирали от училище.

Джип удари две момичета на столичен булевард, едното почина

Един от вариантите за по-голяма безопасност на учениците е всички училища да минат на едносменен режим. Това обаче се оказа трудно изпълнимо заради липсата на достатъчно класни стаи за всички ученици.

В столичното 23-о училище по-ранното приключване на втората смяна е въведено от години. Така последният час за децата приключва в 18:30, вместо в 19:15. За да се случи това, е въведен нулев час и втората смяна започва в 12.30.

„Там, където има възможност, където има условия, има капацитет, училището има свободни класни стаи, учениците биха могли да започват малко по-рано, съответно да свършват в 18:30”, обясни Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

Обновиха 435 училища и детски заведения и 13 университета

„Това не е невъзможно с игра в учебната програма. Твърде късно се прибират децата, те са изморени, не е ясно кога са станали сутринта и са втора смяна. Част от инцидентите са заради разсейване на децата”, коментира и Нина Чанева, директор на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри”.

Към момента това се случва само в това столично училище и не се очаква промяната да бъде задължителна.

„Трябва да има създадени условия. Когато има, тогава можем да говорим за абсолютно задължение. В случая това е възможност, която колегите директори са споделили”, заяви още зам.-министърът Таня Михайлова.

От Асоциация „Родители” подкрепят идеята за по-ранно прибиране на учениците. Според тях обаче голямата цел трябва да бъде всички училища в страната да въведат само първата смяна. Първоначално дадения срок това да се случи беше 2021 г., сега обаче е променен до 2029 г.

„Знаете обаче, че няма как да се случи с магическа пръчка, срокът от 2021 ние го променихме, за да може всяка община да изготви програма, по която да премине към едносменен режим”, заяви Таня Михайлова.

„Истината е, че не си представяме как идеята се реализира при сегашната учебна програма. Ако едно дете започне в един разумен час, в един друг формат нещата биха се случвали по много по-качествен начин за децата, за тяхната психика и за техния учебен и образователен процес”, заяви Яна Алексиева – асоциация „Родители”.

Друга стъпка от идеята за едносменен режим е първият час да започва в 08:00 , а не в 7.30 сутринта.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама