Акцент на деня: „Разбирачи“ от вот на недоверие

17:30, 07 яну 20 / Политика 25 3916 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

ГЕРБ и БСП отново се хванаха за гушите. Този път повод за словесния спор стана вотът на недоверие срещу правителството, който левицата ще внесе на 20 януари. Основният мотив за него е провалът на управляващите в областта на околната среда – мръсният въздух в големите градове и водната криза в Перник. Според соцлидера Корнелия Нинова българите "дишаме рак и пием отрова". В отговор екоминистърът Нено Димов определи именно БСП като най-големия провал във водния сектор. Премиерът Бойко Борисов пък заподозря „февруарски сценарий“ срещу управлението.

БСП вече видя ефект от невнесения вот

Въпреки че вотът на недоверие все още не е внесен, БСП вече видя ефекти от него, визирайки назначените проверки на ВиК дружества и ВЕЦ-ове, както и общественото обсъждане на промени в наредбата за вноса, съхранението и отчетността на отпадъците. "За съжаление, е твърде късно, а цената за закъснението плащат чакащите на опашка пред водоноските", каза депутатът от левицата Крум Зарков. Той поиска премиерът Борисов да поеме отговорност и да признае проблемите в сектора.

Социалистът подчерта, че дебатът по проблемите в сферата на околната среда е бил опорочен с приказки за заговори. По думите му с този вот на недоверие въпросите ще бъдат поставени, където им е мястото - пред третото правителство на ГЕРБ. Следващата седмица от БСП ще поканят на срещи другите парламентарно представени партии, освен ГЕРБ, за да им представят мотивите си.

ГЕРБ: БСП не знае какво е вот на недоверие

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков БСП и Корнелия Нинова вече трета година не са успели да научат какъв е смисълът на вота на недоверие. „Това не е пиар инструмент, който да играе ролята на „всяко чудо за три дни“. Това е нещо доста по-сериозно“, коментира Биков. Според него единствената мярка, която БСП предлага за справяне с водната криза в Перник, е падане на правителството. „В този смисъл и вотът на недоверие е едно безотговорно поведение, на което ние като управляващо мнозинство ще реагираме и отхвърлим“, добави той.

Народният представител от ГЕРБ и председател на комисията по околна среда и води в парламента Ивелина Василева определи поведението на БСП като недържавническо. „Нагнетяването на страх и истерия не е достойно поведение на една политическа сила“, каза тя и добави, че опозицията не е внесла нито едно законодателно предложение в секторите - води, въздух и отпадъци. Според Василева правителството е предприело светкавични действия за справяне с водната криза в Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама