Tesla достави първите електромобили Model 3, произведени в Китай

22:00, 07 яну 20 / Икономика 25 2169 Topnovini
1
2
3
4

Шанхайската фабрика на американската компания Tesla достави на свои клиенти първите 10 електромобили Model 3 седан, произведени изцяло в новата фабрика в Китай (Gigafactory), а главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че производителят на електрически автомобили планира да създаде и дизайнерски център в азиатската държава, който да създава модели за продажби в световен мащаб, предаде БТА.

На специално събитие в Gigafactory в Шанхай Мъск също така представи и програма за новите електромобили Model Y, заявявайки, че в крайна сметка вероятно ще има повече търсене за Tesla Model Y, отколкото за всичките останали автомобили на компанията, взети заедно.

Илон Мъск изрази благодарност и към по-ранните китайски клиенти, отбелязвайки, че благодарение на закупените от тях електромобили Tesla от внос е било възможно разширяването на неговата компания в Китай и изграждането на фабриката в Шанхай.

Tesla построи Gigafactory 3 - първата фабрика извън САЩ, след решението на управляващата Комунистическа партия на Китай от 2018 година да разреши изцяло чуждестранна собственост при производството на електрически автомобили в страната. Вече започна производството на Model 3 и планиране на електрически автомобил с повишена проходимост (SUV), известен като Model Y.

С изграждането на фабриката в Китай Tesla се изолира от евентуални увеличения на митата върху вносните автомобили, произведени в САЩ, ако има ново ескалиране на тарифната война между Пекин и Вашингтон.

Други чуждестранни автомобилни производители, включително General Motors, Volkswagen и Toyota Motor, имат отдавна съвместни предприятия в Китай. Шанхайската фабрика обаче прави Tesla първата чуждестранна марка автомобили, която е изцяло собственик върху своите операции производство в Китай.

Китай е най-големият глобален пазар за електромобили, но стартирането на производството на Tesla идва в момент, когато продажбите намаляват след края на правителствените субсидии от средата на 2019 година.

Общите продажби на електрически превозни средства в Китай спаднаха с почти 45% през ноември спрямо година по-рано до 95 000, въпреки че продажбите за първите 11 месеца на 2019 година се увеличиха с 1,3% до малко над 1 милион електромобили.

Илон Мъск заяви на официалното събитие, че Tesla планира да увеличи инвестициите в Китай и да изгради дизайнерски център за "създаване на електрически автомобили, които да се продават в световен мащаб", но без да предостави на този етап повече подробности.

Стартовата цена на китайския Model 3 е от 299 050 юана (около 42 680 долара), следвайки обявеното месец по-рано намаление на цените. Компанията заяви, че производството е започнало още през декември и на 30 декември вече са били доставени 15 Model на служителите на Tesla във фабриката в Шанхай.

По-рано Tesla съобщи, че е доставила през миналата година в световен мащаб около 367 500 свои нови електромобили.

Компанията изненада приятно инвеститорите, като отчете печалба от 143 милиона долара през третото тримесечие на 2019-а година, засилвайки техните надежди, че Tesla може да се превърне в рентабилно предприятие. Компанията загуби 1,1 милиарда долара само през първата половина на миналата година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани