Първият от участъците на ж.п. линията към България ще бъде завършен тази година

14:30, 07 яну 20 / Свят 25 1298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Северна Македония възнамерява да инвестира през тази година средства за развитие на железопътния сектор, съобщи МИА.

Основните дейности ще бъдат насочени към изграждането на железопътната линия към България, чието строителство започна през март 2014 г.

През втората половина на тази година трябва да приключи изграждането на първата част от трасето Куманово – Беляковце с дължина 30,8 км. Участъкът е на стойност 47 млн. евро и според Министерството на транспорта, през 2017 г. са завършени 25 % от него, а досега са изградени 65 % от това трасе.

За втория участък Беляковце – Крива Паланка с дължина от 34 км и възлизащ на 147,5 млн. евро оферти за предпроектно проучване са представили 15 фирми. Извършва се оценка от страна на кредитора – Европейската банка за възстановяване и развитие. Очаква се търгът да бъде обявен през втората половина на 2020 г.

Все още се водят преговори по финансовото обезпечаване на строителството на третия участък от трасето от Крива Паланка до границата с България, който е на-къс, но и най-труден заради релефа на терена. По първоначални изчисления, изграждането му ще струва около 370 млн. евро. Досега са осигурени 60 млн. евро през ИПА-фондовете.

Свързването със София посредством ж.п. линия е планирано за 2025 г.

В западната част на този коридор ще бъде изградена линия до границата с Албания. Изграждането на участъка с дължина 63 км ще струва 500 млн. евро, които все още не са осигурени. Маршрутът на линията е от Кичево през планината до района на Мешеища край Струга, където ще бъде основната гара, след което ще продължи към западната част на Охридското езеро през Радожда и ще се свърже с Албания при Лин.

Компетентните институции уточняват, че изграждането на цялото трасе с обща дължина от 315 км, което е част от Коридор № 8, Северна Македония ще разполага с пълноценно функционираща железопътна мрежа, пише БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама