Алергиите зависят от месеца на раждане

16:17, 07 яну 20 25 1977 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От месеца на раждането зависи дали човек ще страда от алергия през живота си, твърдят учени от университета на Саутхемптън. Според тях за родените през есента има риск да развият екзема, а за родените през зимата – астма, съобщи „24 часа“.

Изследването им е публикувано в сп. "Алергия" и е сред жителите на остров Уайт. Според него в ДНК на склонните към алергии е наличен специфичен маркер (метилиране на ДНК) и той варира според сезона на раждането. Налице е и 18 години по-късно. Резултатите от Уайт са валидирани с изследване на кохортна група деца от Нидерландия.

Според учените сезонът на раждане е фактор с много по-голямо значение от предполагаемото досега. Той може да влияе и на ръста, на продължителността на живота и др. "Нашият извод е, че сезонът на раждане оказва влияние върху човека през целия му живот. Например при родените през зимата астмата се среща по-често. Досега обаче не знаехме защо това има толкова дълготраен ефект. Той действа много години, може би дори и на следващото поколение", казва проф. Джон Холоуей от научния екип.

Въпреки това той не съветва хората да си правят сезонен график за забременяване.

"Звучи като сезонен хороскоп, но сега вече имаме научни доказателства как този хороскоп работи. Вероятно той има значение не само за алергиите, но и за други болести, свързани със сезоните", добавя проф. Холоуей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама