Пернишката "Стоманa" ще съди "Софийска вода" за неверни данни

09:29, 07 яну 20 25 2268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще съдим „Софийска вода“ за неверни данни в доклад, в който се твърди, че при нас се изливат 290 л. на секунда вода от язовир „Студена“. Това обяви директорът на „Стомана Индъстри“ Константин Стаменов пред bTV.

От началото на ноември "Стомана Индъстри" е спряла да ползва вода от язовир "Студена", заяви той, като каза, че няма нерегламентирано отклоняване на вода. "Всичко, което се ползва в "Стомана" е на разрешителен режим", каза Стаменов.

Нено Димов: Основният проблем в Перник е лошото управление на ВиК

Не отговаряли на истината твърдения в доклад, че в завода се изливат 290 л/сек от язовира. „Целият отток на яз. „Студена“ е 350 л в секунда преди режима. Ако 290 литра се изливат в „Стомана“, то вода няма да стига до града. Това излиза от доклада на „Софийска вода“, ние сме ги предупредили, те не реагираха и ще ги съдим“, обясни Стаменов.

Консумацията на вода от предприятието била намалена още преди 15-20 г. "Тя в момента е 2% от консумацията на града преди режима", каза директорът на пернишкия завод.

"Напоителни системи": Всички стопанисвани язовири имат 30% или повече воден ресурс

Той обясни още, че заводът използва вода за промишлени нужди, защото тя не преминава през пречиствателна станция. "Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на ВиК-Перник. Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда“, коментира още Константин Стаменов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама