НАТО заседава извънредно заради обстановката в Близкия изток

06:50, 06 яну 20 / Свят 25 1965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свиква извънредно заседание на Северноатлатническия съвет на НАТО заради ситуацията в Близкия изток, съобщи БГНЕС.

Срещата ще се състои в 15.00 ч. местно време в централата на организацията в Брюксел и е заради влошаване на ситуацията в Близкия изток след смъртта на генерал Касем Солеймани, който бе убит в петък при въздушни удари на САЩ в Ирак.

Висш ирански генерал е убит при американски ракетен удар в Багдад

САЩ оправдаха въздушния удар с тезата, че Солеймани е сред организаторите на атаката срещу посолството на САЩ в Багдад на 31 декември. Впоследствие САЩ обясниха, че ударът по Солеймани е имал отбранителен характер и имал за цел да защити американските войски, разположени в Ирак и други страни. Малко след това се появи информация, че САЩ са нанесли втори въздушен удар над Ирак.

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей се закани, че страната му ще отмъсти за това, че САЩ елиминираха влиятелния генерал Касем Солеймани. В неделя в Багдад имаше ракетен обстрел на три района, включително американска база северно от града, а подкрепяните от Иран шиитски милиции Катиб Хизбула предупредиха, че базите на "американските врагове" трябва да се избягват поне от 1 километър, с ясен намек за предстоящи нападения.

В отговор на това американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран, че ако атакуват американци, САЩ ще порази 52 цели в ислямската република. Освен това, водената от САЩ антитерористична коалиция обяви, че спира борбата си срещу групировката Ислямска държава в Ирак.

В неделя парламентът на Ирак одобри План за изтегляне на всички чуждестранни войски от територията на странатаНАТО също обяви, че прекратява иракската програма за военно обучение.

Международната общност вече призова САЩ и Иран да се въздържат от военни действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама