Почина човекът, преобразил NBA

10:35, 02 яну 20 / Спорт 25 1347 Topnovini
1

Дейвид Стърн, който е отговорен за ръста на популярността на NBA и превръщането на асоциацията в глобална спортна централа, докато изпълняваше функциите на комисар от 1984 до 2014 г., почина днес на 77-годишна възраст. Стърн претърпя мозъчен кръвоизлив и операция през миналия месец, но не успя да се възстанови., съобщи БГНЕС.

Стърн, който бе цели 30 години комисионер на NBA (най-много в историята на баскетбола), преди да бъде заместен от Адам Силвър на 1 февруари 2014, бе в тежко състояние след като претърпя спешна операция на 12 декември в Ню Йорк след внезапен мозъчен кръвоизлив.

По време на неговия дългогодишен престой начело, лигата се увеличи със седем нови организации, повиши приходите си, разшири телевизионното покритие, а освен това бе дадено и началото на Женската лига, както и тази за развитие на играчите.

По време на управлението си Стърн участваше и в инициативи, които оформиха лигата, като допинг политика, система за лимит на финансовите възнаграждения, както и дрескод. Бившият комисионер обаче бе най-известен с това, че трансформира NBA в един глобално-телевизионен феномен. Под негово ръководство лигата отвори 13 офиса и през 1990 стана първият американски спорт, който провежда мач от редовния сезон на първенството си извън територията на Щатите, когато Финикс Сънс игра с Юта Джаз в Япония.

Той влезе в баскетболната „Зала на славата“ през 2014 и в тази на FIBA две години по-късно. „Дейвид пое лигата, когато тя беше на кръстопът. Той бе в основата за много рекламни и маркетингови партньорства и програми за социална отговорност, които предоставиха играта на милиарди хора по света. Заради Дейвид, NBA е наистина глобална марка“, сподели сегашният комисионер на лигата Адам Силвър. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи