Русия забранява продажбата на смартфони без инсталирани руски приложения

19:00, 01 яну 20 / Икономика 25 1712 Topnovini
1

В Русия от днес влиза в сила закон, който забранява продажбата в страната на смартфони и компютри, които не са оборудвани с предварително инсталирани руски софтуер или приложения, предава Франс прес.

Президентът Владимир Путин обнародва закона в началото на декември. Актът беше представен от властите като средство за насърчаване на руските технологични компании спрямо чуждата конкуренция. Според текста потребителят трябва да има възможност да използва определени типове технологични продукти с предварително инсталирани руски програми. Уточнява се, че правителството ще изготви списък на засегнатите от закона устройства, който би трябвало да включва телефони, компютри и смарт телевизори. Правителството ще изготви и списък на приложенията, които трябва да бъдат предварително инсталирани от производителя, пише БТА.

В Русия законът е известен като "закон антиЕпъл", тъй като американският производител винаги е отказвал да инсталира предварително на устройствата си приложения, които не са негови. Обнародването бе направено едва броени седмици след оповестяването на спорен закон, позволяващ на Русия да създаде "суверен интернет", изолиран от големите световни сървъри. „Руските власти в последните години непрекъснато затягат контрола върху руския интернет, блокирайки съдържание и сайтове, свързани с опозицията, но също и услуги, които отказват да им сътрудничат“, припомня АФП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани