Израел обмисля трайно примирие с Хамас, твърдят израелски медии

10:15, 31 дек 19 / Свят 25 2181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израел обмисля трайно неофициално примирие с палестинското радикално ислямистко движение Хамас, което контролира Ивицата Газа, съобщиха израелски медии, цитирани от агенция ДПА и БНР.

Израел отново обстрелва ивицата Газа

Според телевизия "Ченъл 12" висши израелски служители от сферата на сигурността са изложили в неделя условията в общи линии на договореното с посредничеството на Египет споразумение пред правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Очаква се кабинетът да обсъди неофициалната сделка отново в сряда, но "Канал 12" посочва, че до гласуване може да се стигне едва след парламентарните избори на 2 март 2020г.

Телевизията отбелязва, че примирието ще даде възможност повече палестински търговци да получат разрешително за влизане в Израел. То ще разшири също риболовната зона в крайбрежието на ивицата Газа и ще създаде условия за изграждането на газопровод. В замяна Хамас ще положи повече усилия да спре палестинските екстремистки групи, действащи в анклава, да изстрелват ракети срещу Израел. Медийната информация не е потвърдена за момента нито от канцеларията на премиера, нито от Хамас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама