Мръсният въздух в Кабул уби 17 души, 8813 посетиха болниците за седмица

10:30, 31 дек 19 / Свят 25 2350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 17 души са починали в резултат на респираторни заболявания в Кабул през последната седмица, съобщи афганистанският зам.-министър на здравеопазването. Градът продължава да е тормозен от опасни равнища на замърсяване на въздуха, предават ДПА и БТА.

По време на кампания за раздаване на маски за лице зам.- министър д-р Фида Мохамад Пайкан заяви, че за една седмица 8813 пациенти с респираторни заболявания са посетили болниците в афганистанската столица, а от тях 17 са починали.

"След призив на президента, властите предприеха крути мерки срещу местни стопански обекти, за които се предполага, че допринасят в най-голяма степен за замърсяването на въздуха в Кабул", заяви пред ДПА говорителка на афганистанската Национална агенция за опазване на околната среда.

"Собствениците на обредни зали, обществени бани и др. са предупредени да спрат да горят гуми и пластмаса за отопление", допълни тя.

Населението също е призовано да намали използването на въглища за отопление и да ремонтира старите автомобили. Полицията е затворила няколко обекта, включително обредни зали, съобщиха кабулската община и агенцията по околната среда.

Тази седмица ще бъдат затворени още 28 обекта. Много от жителите на Кабул изтъкват бедността и липсата на електричество като основната причина за замърсяването на въздуха и казват, че този въпрос няма как да се реши без по-евтин газ и електричество. Според властите използването на неконвенционални горива, липсата на зелени пространства, неасфалтираните пътища и незаконните селища са други фактори, допринасящи за смога и замърсения въздух над Кабул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама