Започва прочистване на трасето за нов водопровод за Перник (ОБНОВЕНА)

09:30, 30 дек 19 25 3356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес започва подготовка на терена, откъдето ще премине нов водопровод за Перник. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в неделя. От ГЕРБ пък ще дадат в града пресконференция за предприетите от държавата мерки за решаване на проблема с водопреносната мрежа на Перник. В нея ще участва зам.-председателят на ПГ на партията Красимир Велчев.

Новият водопровод ще бъде дълъг 1 км и ще струва около 2 милиона на държавата. Предстои да бъде изградена и пречиствателна станция.

Вече започнаха спешните мерки за ремонт на настоящата пречиствателна станция в града. Министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и областният управител Емил Костадинов направиха вчера обследване на водопреносната мрежа на Перник, като разговаряха с научните ръководители, ангажирани с намирането на решения за осигуряването на допълнителен дебит към язовир "Студена". Лидерът на БСП Корнелия Нинова също беше през уикенда в Перник и разговаря с кмета и с общинските съветници, като каза, че незабавно ще поиска среща с главния прокурор Иван Гешев, за да се изясни чия е отговорността за водната криза. Нинова съобщи и че започва дарителска кампания, с която да се подпомага Перник с вода.

"Само̀ местното ВиК дружество не може да овладее проблема", каза днес министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на предаването „Тази сутрин” по bTV. „Допреди три дена подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че е 2,6 млн. Това означава че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

За да няма измерване на водните количества „на око” държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми. Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата.

Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване.

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем, каза още Караниколов. Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни. „Работим за овладяване на основните проблеми на ВиК”, поясни той.

Всички проби, взети през празничните дни от водата в Перник отговарят на изискванията на Наредба 9, няма констатирани отклонение в параметрите. Това заяви в ефира на Сутрешния блок на БНТ Катя Василева от РЗИ - Перник. По отношение на водата в детска градина "Калина Малина", където преди дни беше открита ешерихия коли, Василева заяви, че при пробите взети след аварията няма проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама