Нинова: Институциите прикриват геноцида в Бобов дол

15:12, 29 дек 19 / Политика 25 2570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес се срещнах с кмета на Бобов дол Елза Величкова, с кметове на населени места от общината, общински съветници и жители, които споделиха, че с мълчаливото съучастие на институциите се извършва геноцид над населението. Те ми връчиха подписка срещу замърсяването на околната среда от ТЕЦ “Бобов дол”. Според местните хора там се горят боклуци през нощта, като за целта отпадъците се смесват с въглища. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Facebook.

Нинова иска среща с Иван Гешев заради безводието в Перник

Част от боклука пък се зарива в открития рудник. Всичко това е довело до замърсения въздух в общината, както и до бум на хепатит А и множество случаи на туберколоза”, обясни Нинова.

Като друг проблем тя посочи превозът към ТЕЦ-а, извършван от тежкотоварни камиони, които минават през града необезпокоявано от полицията, въпреки забранителните знаци. „Хората се оплакаха, че в резултат на това се руши пътят, създава се риск за преминаващите деца и се образуват пукнатини в къщите наоколо. Хората са отчаяни, защото всеки опит да се сдобият с информация удря на камък, а множеството сигнали до институциите остават без отговор”, посочи тя.

Нинова обясни, че проблем за жителите е и затвореният без какъвто и да е план и надзор преди две години рудник “Бабино”. „Освен социалният проблем с оставените над 1000 работници без прехрана, според специалисти рудникът е опасен, защото в него се съдържа метан, който е 60 пъти над нормата. Присъстващите изразиха подозренията си, че в схемата за прикриване на нередностите с ТЕЦ-а са депутат от ГЕРБ и областния управител, който възпрепятства всяко действие на кмета на Бобов дол за стопиране на нарушенията“, пише тя.

Хората споделиха с мен, че са подложени на натиск да мълчат и са им отправени заплахи. Поздравявам ги за това, че не са се поддали и че се борят да запазят здравето на децата си. Заставаме до тях в искането им за чист въздух, чиста вода и чиста храна. За да се внася и гори боклукът в Бобов дол безнаказано, някой на най-високо равнище е разрешил това и го покровителства. На срещата ми с главния прокурор ще поставя и този въпрос. Искаме обективно разследване и наказани, а правителството да извърши проверка и да отнеме разрешителното за горене”, посочва лидерът на БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама