ООН одобри изработването на нов договор за киберсигурност

10:59, 28 дек 19 / Свят 25 1976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общото събрание на ООН прие резолюция, която ще постави началото на процес за
изработване на нов международен договор за борба с киберпрестъпността въпреки възраженията на ЕС, САЩ и други страни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Резолюцията, чийто автор е Русия, беше одобрена в 193-членния световен орган със 79 срещу 60 гласа и 33 въздържали се.

Резолюцията предвижда да бъде създадена експертна комисия, представляваща всички региони на света, която "да изработи всеобхватна международна конвенция за противодействие на използването на информационните и комуникационните технологии за криминални цели". Посочва се, че през август 2020 г. комисията ще се събере, за да съгласува план за дейността си.

Заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Черит Норман Чалет заяви пред събранието преди гласуването, че "тази резолюция ще подкопае международното сътрудничество в борбата с киберпрестъпността във време, когато засилването на координацията е от изключително важно значение".

"Сред държавите членки няма консенсус за нуждата и ползата от изработването на нов договор", каза тя. "Това само ще попречи на глобалните усилия за борба с киберпрестъпността", добави зам.-постоянният представител на САЩ.

И Чалет, и финландският представител, който говореше от името на Евросъюза, подчертаха, че съществуващата междуправителствена експертна група на ООН за киберпрестъпността вече се занимава с въпроса дали е нужен такъв договор.

"Грешка е да се взема политическо решение за нов договор, преди експертите по киберпрестъпността да са имали възможност да дадат препоръки", каза Чалет, добавяйки, че резолюцията "предопределя" и "ще подкопае" работата на експертите.

Руският представител подчерта, че резолюцията изисква новата комисия да вземе под внимание резултатите от работата на експертната група по киберпрестъпността, които се очаква да излязат догодина, и Москва подкрепя това. Той допълни, че работата по новата конвенция ще започне по същество през 2021 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама