Взрив на бомба в Сомалия уби десетки (Обновена)

18:58, 28 дек 19 / Свят 25 2478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 9.41, обновена 10.12/ обновена 18.57 

Взрив на бомба, поставена в автомобил на улицата, уби най-малко 90 души в сомалийската столица Могадишу, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Експлозията е станала рано тази сутрин.

"Взривът беше опустошителен. Бях информиран, че броят на загиналите надхвърля 90 души, сред които 17 сомалийски полицаи, 73 цивилни и 4 чужденци", заяви членът на сомалийския парламент Абдиризак Мохамед.

Джихадистка атака срещу хотел в столицата на Сомалия

Към момента никоя групировка не е поела отговорност за терористичната атака.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Сомалия Хасан Али Кхаире по повод кървавия бомбен атентат в столицата Могадишу.

„Бих искал да Ви предам нашата най-искрена съпричастност с болката на семействата и близките на загиналите и нашата пълна подкрепа и солидарност към усилията на Вашето правителство в тези трудни моменти. Няма оправдание за жестокостта, безсмислието и безчовечността на терористичните действия, и международната общност трябва да реагира решително и безкомпромисно при такива прояви“, отбелязва премиерът.

Събознования изпрати и външният министър Екатерина Захариева до своя сомалийски колега Ахмед Иса Авад. „С много голяма болка научих за кървавия бомбен атентат в столицата на Вашата страна Могадишу, довел до многочислени жертви, причинил загубата на над 90 невинни цивилни граждани и служители на реда“, пише министър Захариева.

Тя изказва дълбоки съболезнования към мъката на семействата и близките на загиналите и искрена съпричастност към усилията на правителството на Сомалия в борбата срещу подобни актове. „За такива безчовечни действия не би могло да има никакво оправдание, за тях няма място в нашата съвременна цивилизация“, заявява българският вицепремиер. „Вярвам, че със съвместните усилия на международната общност и на Вашето правителство ще постигнем изкореняване на чудовищните прояви на тероризма, както и на условията и причините, които го пораждат“, допълва Екатерина Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама