Циклон удари остров Фиджи, хиляди са евакуирани

08:45, 28 дек 19 / Свят 25 2486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 2000 пдуши са евакуирани, а един човек е в неизвестност, след като тропическият циклон Сарай удари Фиджи в събота сутринта, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.. Нанесени са огромни материални щети.

Директорът на Националната служба за управление на бедствията Васити Соко призова местните жители и хилядите туристи във Фиджи да не бъдат безразсъдни, да прекратят почивката си и да се евакуират. Сарай удари тихоокеанската държава с проливни дъждове и разрушителни ветрове с пориви от над 150 км./ч.

Температурите около Нова година ще са доста ниски

Множество ниско разположени региони са наводнени, изкоренени са дървета, хиляди останаха и без дом, след като бурята разруши домовете им. Хиляди летовници бяха блокирани на път или на връщане от Фиджи, след като полетите им бяха отменени. В нарочно изявление правителството на Фиджи предупреди за „разрушителни ветрове и очаквани наводнения по крайбрежието“.

Националната служба за управление на бедствията съобщи, че рано сутринта в събота 1 970 души са потърсили подслон. Не се съобщава за ранени или пострадали. Спасителите помогнаха на човек, блокиран в средата на река, която е искал да премине, бягайки от циклона, и са спасили мъж, завлечен в открито море, който все пак е бил намерен и изваден.Изпълняващият длъжността комисар на полицията Русиате Тудраву заяви, че е крайно разочарован от факта, че някои хора са пренебрегнали предупрежденията за опасно време.

Силен трус от 6,7 по Рихтер е регистриран югоизточно от Фиджи

Прогнозите са циклонът да премине през Фиджи и да удари съседния остров Вити Леву, а след това и южните острови на Фиджи. Очаква се в неделя вечер бурята да порази и Кралство Тонга, което вече изпрати предупреждения до жителите и гостите си за очаквания тропически циклон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама