Тази година българите ще изхарчат близо 2 милиарда лева за трапезата и подаръците. На фона на това в дните след празниците кофите често осъмват препълнени с ненужна или негодна вече храна. Според експерти всеки от нас изхвърля една трета от това, което е купил, съобщи Нова телевизия.
По празниците в домовете ни влиза повече, отколкото можем да изядем. Част от парите ни, под формата на храна, отиват в кофата. Годишно успяваме да изхвърлим 670 тона храна на боклука.
„Българинът изхвърля средно 1/3 от всичко, което купува. Това означава, че всеки път като влезем в магазина и погледнем количката, мисловно трябва да пресметнем, че то, 1/3, директно заминава в кофата”, коментира готвачът Божана Кацарова.
За да не изхвърляме толкова много, съветът е да се замисляме какво купуваме и трябва ли ни наистина. „Мислете по-отговорно когато пазарувате, задавайте си винаги въпроса: „Имам ли нужда от това нещо?”, каза още тя.
Ако все пак сме се запасили ненужно, идва въпросът: „Можем ли да дарим храна организирано?”. Вариант дават многобройните Facebook инициативи. Лорета Тодорова за трета година организира кампанията „Коледно чудо”. Тя събира хранителни дарения за възрастни хора и в неравностойно положение. „Някак в ежедневието си все бързаме и не успяваме да помислим за тези неща, но когато има някой, който да те подкани – нещата се случват по-лесно”, коментира Тодорова.
За фирмите вариант са даренията към Хранителната банка, но има определени условия - храната да е в срок на годност, да не е нарушена опаковката й и да е с ясен произход. „Всяко производство и търговски процес неизбежно генерира брак. Те могат да се възползват от наличието на това решение – да се свържат с Хранителната банка, да доставят храната, а ние да я обслужим до онези, които най-много имат нужда от нея”, посочва Цанка Миланова от Българската хранителна банка.
Голямото затруднение за фирмите идва от това, че всеки продукт трябва да се обозначава индивидуално с надпис „дарение". Затова, понякога и за бизнеса, пътят на останалата храна към боклука се оказва по-бърз и по-лесен. И все пак от началото на годината в складовете на Хранителната банка у нас са получени продукти на стойност над 630 000 лева.
Според данни на Европейската комисия всички държави-членки изхвърлят общо около 80 млн. тона храна годишно. Загубите от това са около 143 млн. евро. Обърнато в храна – по 178 кг на човек.
Добави коментар