Косово избра председател на новия парламент

19:05, 26 дек 19 / Свят 25 2748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатът от партията-победител на предсрочните парламентарни избори в Косово, Движение Самоопределяне (ДС), Глаук Конюфца, е избран за председател на новия парламент в Косово по предложение на лидера на неговата партия Албин Курти, съобщи МИА, цитиран от БГНЕС.

75 от 111 присъстващи депутати гласуваха за избирането на Конюфца за председател на седмото конституционно събрание на Косово. 27 депутати гласуваха против, а шестима се въздържаха.

Арберие Нагавци от ДС, Кутим Шалия от Демократичен съюз на Косово (ДСК) и Мемли Красничи от Демократическата партия на Косово (ДПК) бяха избрани за подпредседатели с гласовете на 104 депутати, един против и трима въздържали се.

В допълнение към тях за заместник-председатели бяха избрани Славко Симич от Сръбска листа и Фикрим Дамка от партиите на други етнически общности в Косово. 92 депутати гласуваха за тях, двама против и двама се въздържаха. Според законодателството на Косово, позициите на заместник-председател са гарантирани на представители на етнически общности, които не са мнозинство, една на сърбите и една на останалите шест - турци, бошняци, роми, ашкалии, египтяни и горани.

Кандидат-депутати в Косово се сбиха след телевизионен дебат

Първата сесия на новия парламент завърши с кратко обръщение на новия председател Конюфца, който благодари за избора и пожела успешна работа.

Сега се очаква президентът на Косово Хашим Тачи да предаде мандата за формиране на бъдещото правителство на Курти като лидер на партията, спечелила изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама