Магията на коледуването е жива

10:08, 25 дек 19 / Общество 25 2720 Шрифт:
Topnovini
Коледари възвестиха раждането на Спасителя в Девненско

Ямболските коледари са единствените в страната, които не само пеят и благославят, но и танцуват, пише БНР. Повече от век се съхранява традицията на танцуващите коледари. Възникнал в най-стария ямболски квартал Каргон, коледарският буенек и до днес пази своята неповторимост, пояснява етнографът Динка Ангелова:

"Който не е наблюдавал как танцуват ямболските коледари е загубил страшно много, защото танцът е изключително емоционален. Те грабват вниманието на публиката. Изпадаш в едно състояние, в което не можеш да приемеш, че това е нормално. Земята се тресе, виждаш еднакво движение от една група от 12 човека, които играят като един."

За десета поредна година коледарска група от Ловеч и Клуб по български народни хора „Магия“ ще представят обичая „Коледуване“ на площада пред катедралата „Св. Св. Кирил и Методий" в централната част на града. Освен „Коледуването“ с традиционните наричания младежите ще изпълнят и коледарски песни, а детска група от клуб по български народни хора „Магия“ ще представят  коледарски танци, поясни ръководителят на групата Мирослав Жилевски:

„За да поддържаме живо огънчето на българската традиция, коледуването. За да може хората да ни се радват, да са съпричастни с празника и нашата емоция. Честито Рождество Христово!“ По традиция коледарите ще посетят и домовете на много ловчалии и ще ги благословят за здраве и берекет.

Коледа е най-богатият в обредно отношение зимен празник и един от големите годишни празници, познат в цяла българска етническа територия. Празничният цикъл включва както подготовката, така и поредица от обреди, изпълнявани в трите Рождественски дни, обяснява Златка Петрова от историческия музей в Смолян.

"В средните Родопи коледуват както ергени, така и деца. В Смолянско коледуват главно деца - момчета и момичета, водени от някой баща коледар или учител. Облеклото на коледарите е празнично. С шарени торби на рамо и коледни песни децата обикалят домовете и селището и благославят стопаните и всеки член от семейството. За наричанията и благословиите те биват дарявани с колаци, брашно, яйца, царевица."

Коледари възвестиха раждането на Спасителя в Девненско. През нощта момците обикаляха селото и благославяха стопаните на къщите, които изпълниха с песни и наричания. Сред домакините бе и кметът на Община Девня Свилен Шитов, който отрупа дружината и техния „станеник“ с коледарски краваи, суджук, плодове, лакомства и паричка, съобщиха от общината. 

снимка: Община Девин 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама