Газираните напитки и шампанското - най-вредни за зъбите

21:20, 25 дек 19 25 3554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Газираните напитки нанасят най-големи вреди на зъбите. Това обяснява стоматологът от Лондон Кристофър Ор пред британския "Сън", като обясни кои напитки са най-опасни за здравето на зъбите.

Газираните напитки разрушават зъбния емайл заради високата си киселинност и голямото съдържание на захар. Лекарят призовава да пием газирани напитки на интервал от половин час. Именно толкова време е необходимо за изработването на естествена защита от организма – слюнка. „Когато вие пиете дадена напитка няколко часа, както се случва по време на коледните купони, вашият организъм няма шанс да произведе достатъчно слюнка“, обяснява Ор, предава БГНЕС.

Той отбелязва, че не само безалкохолните напитки са вредни, но и всички шампанизирани вина, сред които шампанското и Просеко. „Нивото на РН при различните вина е различно, но най-киселинните са белите“, подчерта стоматологът.

Експертът добавя, че всякакви видове сладки розови вина, а също така коктейли на основата на газираните напитки и твърд алкохол сериозно увреждат нашите зъби.

За да съхраним емайла, лекарят призовава да пием със сламка или между две глътки да изплакваме устата си с вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама