На Бъдни вечер папа Франциск призова вярващите към безкористна щедрост

09:13, 25 дек 19 / Свят 25 1899 Шрифт:
Topnovini

В коледното си послание към вярващите по време на тържествената литургия в базиликата "Свети Петър" папа Франциск възхвали безкористната християнска щедрост. Тази религиозна служба, посветена на раждането на Исус Христос, е сред най-важните церемонии в католическата църква. Хиляди богомолци изпълниха базиликата и площад "Свети Петър", за да присъстват, предаде БТА.

"Нека не чакаме нашите съседи да бъдат добри с нас, преди ние да им направим добро, да не чакаме църквата да стане съвършена, преди да я заобичаме, да не чакаме други да ни зачитат, преди ние да им служим", каза светият отец в проповедта си.

Да водиш живот, който е дар за другите е "най-добрият начин да промениш света", каза папа Франциск и благодари на Бог за начина, по който той обича всеки, дори "най-лошите от нас".

Папското послание беше в хармония с ключова тема, застъпвана от Франциск, че католическата църква по-малко трябва да се съсредоточава върху по-строгите си правила, а следва да се насочи към онези, които се отклоняват от тях. Едно от проявленията на тази теза на Светия отец беше смекчаването на забраната за общение с разведени католици, сключили втори брак, което му спечели много врагове сред традиционалистите в църквата.

За папа Франциск, избран през 2013 г., това е седмото честване на Рождество. При влизането в базиликата той носеше ферула - метален жезъл увенчан с кръст, а преди него се движеше процесия от облечени в златни мантии кардинали. Преди да започне литургията, папа Франциск махна покривалото на нова статуя на младенеца, а 12 деца от Италия, Япония, Венецуела, Кения, Уганда, Филипините и Ирак положиха цветя пред нея.

По обед 83-годишният папа ще произнесе традиционното си обедно послание Урби ет орби (Към града и към света) от централния балкон на базиликата "Свети Петър". В дните до Нова година той ще има обедни молитви, ще участва в бдение в новогодишната нощ и ще служи литургия на 1 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама