Създадоха бързорастящи домати, подходящи за отглеждане дори в космоса

21:00, 24 дек 19 / Култура 25 2825 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени създадоха генномодифицирани домати, които могат да растат в градски условия, бързо да узряват, а техните плодове висят на клони като гроздове, напомнящи голям букет цветя.

Биолозите са се намесили в генома на домата, създавайки растение с къси и здрави клони, на които доматите са компактно групирани като гроздове. Растението повече прилича на букет от рози, в които цветовете са заменени от чери домати, отколкото на типичното доматено растение, което се вие на колец.

Новият вид може да бъде отглеждан при всякакви условия и навсякъде - в гаража или на балкона, на покрива на небостъргач или дори на борда на космически кораб. Плодът узрява за по-малко от 40 дни.

„Те имат отлична форма, малък размер и приятен вкус. И най-важното е, че те са екологични. С новия метод можем да произвеждаме храни без да копаем и торим земята. Този нов подход ни позволява да нахраним хората с локални продукти и с най-малко отделяне на вредни емисии в атмосферата”, заяви професор Захари Липмън от лабораторията в Клод Спринг Харбър, където се е провело изследването.

Ученият добави, че целта на експеримента е да се създадат широк спектър от култури, които могат да се отглеждат в градски условия или на други места, включително в космоса и които не са подходящи за земеделие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама