САЩ следят Дядо Коледа и за "коледен подарък" от Пхенян

09:29, 24 дек 19 / Свят 25 2258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Освен че е нащрек за евентуално изстрелване на ракета от Северна Корея, Северноамериканското военновъздушно-космическо командване има и друга важна задача - да следи движението на Дядо Коледа, който носи подаръци на децата по света, съобщи БТА.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, известно със съкращението НОРАД (North American Aerospace Defense Command), е комбинирана военна агенция на САЩ и Канада. Повече от шест десетилетия НОРАД предлага анимирано проследяване на движението на Дядо Коледа, докато неговата шейна, теглена от елени, прекосява планетата, за да достави коледни подаръци на децата.

"Докато НОРАД изпълнява своята основна мисия да защитава Северна Америка от заплахи, с гордост продължаваме нашата традиция да следим пътешествието на Дядо Коледа по света", посочи командването в изявление.

Сайтът на НОРАД за проследяване движението на белобрадия старец - www.noradsanta.org, има близо 15 милиона уникални посетители от над 200 държави и територии по света.

През последните години НОРАД следи ракетните тестове на Северна Корея. Пхенян предупреди Вашингтон по-рано този месец за възможен "коледен подарък". Това стана, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун даде срок на Вашингтон до края на годината да предложи нови отстъпки в преговорите за севернокорейската ядрена програма.

Традицията за проследяване на Дядо Коледа от НОРАД започва през 1955 г., когато магазин в Колорадо Спрингс допуска печатна грешка в телефонния номер на Северния полюс в реклама във вестник. Първото обаждане идва от малко момиче, което се свързва с полковник Хари Шуп - директор на предшественика на НОРАД. Полковникът уверява детето, че Дядо Коледа е на път, а след като още деца се обаждат в командния център, армията добавя новата задача към своята отбранителна мисия.

Командването е кръстено НОРАД три години по-късно и представлява комбинирана канадско-американска военна агенция. Оттогава мисията по проследяване на Дядо Коледа тече без прекъсване. Движението на белобрадия старец може да бъде проследено в профилите на НОРАД във Facebook, Twitter, Instagram и YouTube.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама